Monday 27 March 2017

Топло

За парното и тока, транспорта и георгафията, за студа на кутийки и още нещо...
Източник:www.organicsoul.com
Март месец дойде, а с него и пролетта. Край на студената вълна! Официално!
Не знам за теб, драги ми читателю, но на мен тази зима ми писна от студ.
Белите мечки се биеха ожесточено за родопски одеала в спалнята, а пингвини караха кънки в коридода. Двете групи бяха обявили хола за банкетна зала, а с леда от външната врата човек без проблем можеше да направи кило сладолед. Мозъкът ми беше около точката на замръзване (и под нея) и много ми се искаше да имам интимни отношения с... най-близкия радиатор.

Сибир беше в България. А това ме наведе на доста интересни разсъждения... 

Нима животът е живот без топлина...
Нима мечта е само топлата вода...
О, не, о, не! Да загинем май ще бъде по-добре...
Очакват ни студени зимни дни...

Помниш ли филма "Топло", драги читателю? Знам, че е стар, но пък затова - култов. Горните редове са част от много емблематична сцена - можеш да я видиш по-долу.


Ако не си го гледал - става дума за историята на една кооперация и всички простотии, които извършват етажните съсобственици, докато се опитват да си вкарат парно. В сцената по-горе децата се опитват да убедят неподатлив съсед да подпише за парното с песничката, която цитирах в началото. 

Преди повече от месец половин София остана без парно за около седмица. И настъпи Апокалипсис. Всъщност не, направо деня на страшния съд. Или като в онзи филм, Денят след утре... Това ме наведе на някои доста интересни разсъждения....


За парното и хората...

Хубаво е човек да има парно. Водата никога не свършва, топло е по всички стаи. Човек изобщо не разбира какво е времето навън. Можеш спокойно да си стоиш по къс ръкав когато навън е -15 и няма изобщо да ти пука. Това е удобен живот, няма спор, който (да ме прощавате) разглезва хората. 

Disclaimer: С настоящия текст не искам да оправдая по никакъв начин липсата на топла вода. Напротив, да плащаш за услуга, която не получаваш е ненормално и абсурдно. Просто искам да разсъждавам за разликата между хората с парно и тези без и да видим на какво се дължи. 

Тук, вероятно (дори и да си прочел горния текст) вече искаш да ме линчуваш, драги читателю. Обаче, аз веднага държа да отбележа нещо - колкото и да не ти харесва, ДА, ПАРНОТО РАЗГЛЕЗВА ХОРАТА. Впрочем и урбанизацията прави същото. Не ми вярваш? Тогава трябва да ти разкажа една история.

Някога, в училище, трябваше да пишем общо есе с две съученички. Беше зимата, така че решихме да го пишем у тази от тях, която живее най-близо до училището. А въпросната съученичка живееше в блок. С парно. Та, отиваме ние там и момичето разтваря всички врати. Аз, понеже живея в къща и нямаме парно, вървя след нея и ги затварям. В един момент, тя се обърна и ме попита защо го правя. Свикнала с температурите вкъщи (където 10 градуса през зимата се смятат за топло и приятно), аз й отговорих, без да се замисля "Да не избяга топлото.". Двете ми съученички се смяха дълго и продължително. Защото на тях концепцията, че в една стая може да ти е топло, а в другите - не им беше напълно чужда. А за мен си беше (и все още е) ежедневие.